16.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3617  |   0  
Захващайте се с оранжерийния пипер
Все още няма сортове, специализирани за отглеждане в полиетиленови оранжерии - силно устойчиви на температурните колебания, които по-малко да изресяват и да дават високи и ранни добиви, да са устойчиви на болести и неприятели. Засега подходящи са Златен медал, Албена, Хебър, Манолска капия - народна селекция, а от дребноплодните - Джулюнска и Пловдивска шипка (зеленият лютив деликатес през студените дни).

За 1 квадрат трябват 15 грама

Семената се засяват в периода 20 декември - 10 януари – нормата е 12-15 г на кв.м. Докато поникнат, в парника или оранжерията температурата на почвата трябва да е 22-24 градуса. После в слънчеви дни температурата на въздуха да е около 22-24 градуса, 20-22 градуса - в облачните дни, а през нощта с 3-5 градуса по-ниска. При тези условия около 1 месец след сеитбата растенията са готови за пикиране.
За да се развива нормално разсадът и да не се появи болестта сечене, особено важно е да се ограничават поливките. По-нататъшното отглеждане не се различава от отглеждането на разсади от домати и краставици за форсирано производство. Култивационните съоръжения се покриват с прозрачно пластмасово фолио десетина дни преди разсаждането. Така почвата се затопля и предпазва от валежи. Тя е предварително наторена и добре обработена. Засаждането на пипера в оранжериите става през април, в по-южните райони - в началото на месеца. Предварително саксийките с пикирания разсад се поливат обилно с хладка вода. Извадените растения се засаждат в копки, почвата се притъпква леко, поливат се отново с хладка вода, за да се прихванат.
Докато са малки стръковете, трябва да се избягва вредното действие на студа, затова се покриват с вътрешни полиетиленови тунелчета.
20.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022