29.03.2017 година
З
еленчукова градина
  43130  |   0  
Накарайте доматите да раждат дълго
Мнозина градинари не разполагат с достатъчно площ и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати.
Наистина, възможно е да се удължи плододаването на ранните индетерминантни (високостъблените) домати, отгледани от пикиран разсад. За да постигнете това, най-важно е растенията да са здрави и с добре запазена листна маса, само така ще могат да фотосинтезират нормално. Ако имате намерение да продължите вегетацията на ранните домати, добре е още когато им набавите коловете, те да бъдат по-високи (до 2 м). Изключително важно е да се отстраняват възможно най-рано младите странични
леторасти (колтуците). Това се прави, за да може вегетационният връх да расте.
При „високите" домати стъблото може да достигне 2 и повече метра в зависимост от сорта и условията на отглеждане. При това растение има един естествен баланс - неограниченият растеж предполага образуването на съцветия със сравнително дребни плодове. Затова при ранните домати, за да наедреят и узреят по-бързо плодовете, се налага да се прекъсне вегетационният връх след 4-5-то съцветие и 2-3 листа след него.
И така оставените 4-5 съцветия са завързали, плодовете узряват и през юни, юли, август вие ги берете. Ако искате да продължите плододаването на растенията, оставете да се развива колтукът под най-горното съцветие. Най-силни са обикновено онези, които се образуват непосредствено под съцветието. Докато обирате узрелите плодове, този колтук след 5-6 листа ще започне да образува съцветия и плодове. Необходимо е да привържете стъблото към кола, трябва да подхраните и поливате. Така след време ще получите нови плодове, които, макар и по-дребни, ще можете да обирате до падането на сланите.
Ако не държите да получите ран добив, не прекършвайте вегетационния връх. Редовно колтучете и се грижете за растенията. Така ще имате, макар и немного, едри плодове до края на есента.
12.07.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017