02.07.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2934  |   0  
Все още можете да засадите картофи
През месец юли все още можете да си засадите картофи. Те освен че ще дадат добър добив, но и ще оставят почвата рохкава и чиста от плевели. Задължително обаче трябва да ги поливате, защото те ще се развиват в топлите летни дни. Но ако им осигурите вода, ще останете наистина доволни.
Най-добре е да им отделите място, освободено най-късно до 10 юли от ранни зеленчуци.
След прибирането на предшественика трябва да обърнете почвата на 25-30 см, после да я наситните. Два-три дни преди разсаждането се полива. След като мястото изпръхне, наторете с фосфорни и калиеви торове. После се прекопава и се оформят редове на 75 см един от друг. Клубените се поставят на 25 - 30 см един от друг вътре в реда. Заедно със засаждането се внася азотният тор.
Ако използвате посадъчен материал от пролетната реколта, трябва да знаете, че клубените все още се намират в период на покой и едва
към петия-шестия ден ще се събудят и ще започват да кълнят. За да поникнат задружно, трябва да поддържате постоянна влажност на почвата. След всяко поливане разрохквайте между редовете. Ако сте
засадили голяма площ, преди да поникнат картофите, внесете хербициди и после по-малко ще копаете.
Дори обаче да няма плевели, поне веднъж, а дори два пъти трябва да разрохкате почвата. Подхранете с амониева селитра и загърлете растенията. Задължително пръскайте срещу картофената мана, листните въшки и колорадския бръмбар.
Картофите ще прибирате в края на октомври и началото на ноември, след сланите.
07.07.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022