Краставиците развиват дълго стъбло със странични разклонения, което се разстила по повърхността на почвата. Отглеждани така, те дават много по-малко плодове отколкото са способни да дадат. Науката е обяснила и практиката е потвърдила, че много по-добри резултати се получават, ако се оглеждат вертикално на носеща конструкция. Тя се състои от колове и опънати между тях нишки тел. Ще я изградите така:
Забивате коловете през 2 м в реда на краставиците. Те трябва да стърчат над земята на 1,8-2 м височина, а в почвата да са забити по възможност до 60-80 см, за да са устойчиви. Между коловете опъвате две или повече нишки тел. Най-горната нишка е към върха на коловете, а най-ниската – на 20 см от почвата. От най-горната спускате по нишка канап за всяко растение, което привързвате с хлабава превръзка под най-долния лист.
Друга особеност на краставичното растение е, че мъжките цветчета се образуват предимно върху основното стъбло, а повече женски цветчета се образуват върху разклоненията на растението. Това означава, че колкото повече разклонения има, толкова повече плодове ще даде краставичното растение. А това се постига като върха на растението се прищипе след 3-5 лист. Тази операция предизвиква образуването и нарастването на странични разклонения, получават се повече женскси цветове, повече плодове, по-висок добив.
Втори начин за получаване на повече женски цветове върху краставичното растение е използването за сеитба на две- и тригодишни семена. От едногодишните семена се развиват буйни растения, които образуват по-малко женски цветове, а реколтата, която се получава, е по-малко и по-късна.
Клематисът (Clematis) е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина. Цъфт...
У нас шипката се среща навсякъде. Има я на морското равнище и високо в планината. Заради ценните си качества е култивирана още от дълбока древност. Практиците цветари са успели през годините да опитом...
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...
Обикновена практика е любителите да засаждат ягодите след листопада, когато и овощните дръвчета. Дотогава не търсят ягодов разсад и производителите, естествено, не го предлагат. Но да се засаждат ягод...