27.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  6074  |   0  
Малки хитрости в лехата
• На тежките почви и в ниските места лехите трябва да се разположат от север на юг. В този случай растенията по обед ще получават максимално количество слънчеви лъчи, които ще проникват между редовете и ще подсушават почвата.
• При леки почви и в сухи места лехите най-добре да се разполагат от запад на изток. При такова разпределение растенията засенчват междуредията и по този начин съхраняват влагата.
• Образуването на уплътнен почвен слой, който не пропуска нито въздух, нито вода и препятства растежа на корените, се подпомага най-често от притъпкването на лехите и превозването на тежести. Затова при изменението на плана на градината на местата на бившите пътеки зеленчуците винаги растат по-лошо. За да избегнете това, е добре да си правите постоянни лехи и между тях постоянни пътечки. Оптималната ширина на лехите е 100-140 см – в този случай от пътечката ще можете да свършите всички необходими работи дори и в средата на лехата. Ширината на пътечките не бива да е по-малка от 30 см.
• Когато отглеждате зеленчуци, може да не разполагате редове по цялата дължина на лехата, а да разделите нейната площ на блокове и да разполагате в тях редовете по дължина или ширина или просто да разпръсквате семената. Такъв вариант е удобен за последователно засяване на бързорастящи видове. В този случай предшестващата култура се събира от цялата площ на градината. При плътно произволно засяване добре растат салатата, кореноплодите, бавнорастящите компактни култури.
06.01.2013 г. / Марияна Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023