Много лозя по една или друга причина са потънали в бурени, изоставени, с израснали големи дълги пръчки. Една част от лозите са наистина загинали, но твърде много са тези, които при малко повечко грижа, могат да се "съживят" и до година-две да дадат плод. Няма да намерите специалист, който да ви посъветва да унищожите цялото лозе, заради неугледния му вид и заради вероятността много от лозите да са изсъхнали.
След първоначалния оглед поставете колове, опънете тел, ако това е нужно и разбира се - изкарайте лопатата и мотиката от мазето. Обикновено с тези два инструмента се влиза най-често в лозето. След като изтесате плевелите и изкарате техните корени (след което ги изгаряте), трябва обезателно да "обърнете" почвата. Лозето ви не може да се съживи без това.
Резитбата се прави в зависимост от силата на всяка една лоза. Затова ножицата трябва непременно да попадне в ръцете на опитен лозар. Когато пръчките се тънки и къси, резитбата непременно трябва да се направи на чепове с по 2 очи. При късмет, още на следващата година ще имате добре узрели пръчки, от които ще зависи състоянието на вече подновеното лозе. След като се възстановят живите лози, бихте могли да се захванете с попълване на свободните места в лозето. Ако загиналите лози в реда са по-малко на брой, попълването на празните места става с отводи. Но когато липсващите лозички са повече, тогава се прибягва до услугите на първокачествени вкоренени лозички. При по-сериозни повреди на лозите се препоръчва рамената да бъдат по-сериозно скъсени. Изрязването става до основата, до здравата тъкан, като така се дава възможност "спящите пъпки" да се развият.
Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...
Ценните свойства на растителната пепел са известни отдавна. Наши читатели обаче продължават да се интересуват как точно да я използват и при кои растения. Може ли пепелта от печката да замени торенето...
Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...
Летният период много често е съпроводен от почвени и въздушни засушавания, болести и неприятели унищожават част от листата. При недостатъчна влага и пластични вещества, които се натрупват в резултат н...