Много лозя по една или друга причина са потънали в бурени, изоставени, с израснали големи дълги пръчки. Една част от лозите са наистина загинали, но твърде много са тези, които при малко повечко грижа, могат да се "съживят" и до година-две да дадат плод. Няма да намерите специалист, който да ви посъветва да унищожите цялото лозе, заради неугледния му вид и заради вероятността много от лозите да са изсъхнали.
След първоначалния оглед поставете колове, опънете тел, ако това е нужно и разбира се - изкарайте лопатата и мотиката от мазето. Обикновено с тези два инструмента се влиза най-често в лозето. След като изтесате плевелите и изкарате техните корени (след което ги изгаряте), трябва обезателно да "обърнете" почвата. Лозето ви не може да се съживи без това.
Резитбата се прави в зависимост от силата на всяка една лоза. Затова ножицата трябва непременно да попадне в ръцете на опитен лозар. Когато пръчките се тънки и къси, резитбата непременно трябва да се направи на чепове с по 2 очи. При късмет, още на следващата година ще имате добре узрели пръчки, от които ще зависи състоянието на вече подновеното лозе. След като се възстановят живите лози, бихте могли да се захванете с попълване на свободните места в лозето. Ако загиналите лози в реда са по-малко на брой, попълването на празните места става с отводи. Но когато липсващите лозички са повече, тогава се прибягва до услугите на първокачествени вкоренени лозички. При по-сериозни повреди на лозите се препоръчва рамената да бъдат по-сериозно скъсени. Изрязването става до основата, до здравата тъкан, като така се дава възможност "спящите пъпки" да се развият.
Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи ...
Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушен...
Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...
С приключването на годината е време да си направим равносметка за положения труд и средства, за реколтата, която сме получили и да помислим за следващия работен сезон. Производството на зеленчуци не е...