05.12.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  616  |   0  
Полейте черешата след като я засадите
Ако сте си купили черешови фиданки, вече е време да ги засадите. В ямките, които сте изкопали за тях, трябва да сложите по 10 кг угнил оборски тор, 100 г суперфосфат и 60 г калиев сулфат, добре смесени с почвата, с която ще се запълва ямката независимо от основното торене.
С остра овощарска ножица се опресняват некалусиралите рани на корените, а счупените се премахват. Необходими са два работника – единият поставя посадъчната дъска така, че в двата й странични вреза да попаднат двете допълнителни колчета, а в централния й врез – стволът на дръвчето. Корените на черешата се разполагат правилно в ямката. Засипват се с влажна рохкава земя, от време на време дръвчето се стръсква, почвата се притъпква добре неколкократно от периферията на ямата към дървото. След засаждането то трябва да остане отвесно, а мястото на присаждане да е 5-6 см над почвената повърхност, тоест след окончателното слягане на почвата да е на височина, на която е било в питомника.
Около засаденото дръвче се прави околостъблена чаша и то се полива с 15-20 л вода.
За да предпазите засадените дръвчета от студа през зимата, трябва да ги обвиете с амбалажна хартия, царевични или слънчогледови стъбла, но не и с полиетилен.
14.11.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020