28.01.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  657  |   0  
Как да оберем облепихата?
С кошници

За плодовете можете да използвате кошница, която е предназначена за други ягодоплодни култури с вместимост 2-4 кг. За да не изсипят, на дъното на кошницата постелете полиетилен. Някои градинари често използват и емайлирани и стъклени съдове с вместимост 0.5-1 л, които закачват с лента през шията си на височина, удобна за пресипването на плодовете, събрани в ръката. За събирането се използват и специални престилки, които също са закачени на шията.
За почистването на събраните плодове от примеси (клонки, листа) се използват сита, които се поставят наклонени, за да могат плодовете да се изсипват през дупките им, а примесите да остават.

Ръчно бране

Плодовете на облепихата могат да се събират на ръка и в малък бидон, който е закачен на кръста ви. Брането започва от връхните клонки и постепенно, освобождавайки ги от плодовете вие достигате до средата на короната. Събраните плодове могат да се съхраняват в хладилника в продъжение на денонощие.
Когато берете облепихата на ръка обаче трябва да имате предвид, че това е много трудно, тъй като берете плод по плод. Нежната кожица, късата дръжка, плътното разположение на плодовете, бодлите по клоните, нездравата дървесина затрудняват допълнително операцията. При брането на плодовете заедно с дръжките, често кожицата на останалите в съда се съдира и сокът им изтича, а киселината, съдържаща се в тях, дразни кожата.

Когато студът дойде

В някои райони на света дивата облепиха често се бере след настъпването на студовете, като замръзналите плодове се стръскват от клоните с пръчка. Под короната трябва да сте постляли брезент, найлон или друг материал. Този начин на прибиране не е препоръчителен за районите, в които зимата настъпва бавно и студовете се редуват със затопляне.

Ако изрязвате клонките

Можете да отрежете задънените клонки, на които се намират плодовете на облепихата и след това да ги оберете. На тези къси клонки, които нямат прираст на върха и са покрити с плодове, е съсредоточена до 30% от реколтата. Първо от дървото трябва да отрежете задънените клонки с ножица, да ги наредите на подходящо място и след това да оберете плодовете. По такъв начин могат да се съхранят и да бъдат подложени на транспортиране в рамките на 5 дни.
05.11.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021