20.10.2018 година
О
вощна градина
  1121  |   0  
Студът не плаши фъстъченото дърво
Свежата ядка на шамфъстъка може да се използва за израстване на забележителното нискорастящо дърво. Родът на фъстъченото дърво наброява около 20 вида дървета и храсти с падащи или вечнозелени листа, които могат да бъдат триъгълни или перести. Съществуват видовете: мастиково дърво, терпентинов фъстък, атлантически фъстък, шамфъстък, наричан още истински фъстък. Последният вид е с гъста корона, с кожести триъгълни листа. Това е издържливо и сухолюбиво растение издържа температури и под -25 градуса.
Най-разпространеният вид е шамфъстъкът, даващ вкусни и питателни плодове. Отличава се с много бърз растеж и живот до 400 години. Цветовете на шамфъстъка се едноплодни, двуделни. За да се добият плодове от него са нужни мъжко и женско растение. Така че ще се наложи да бъдат посадени няколко ядки и да се отглеждат повече кълнове, за да сте сигурни, че ще се развият растения от различен пол. Точно определяне на пола на растението може да се направи само по време на цъфтежа по строежа на цвета – женските притежават плодник, мъжките имат тичинки. Фъстъченото дърво е непретенциозен вид, устойчиво към вредители и болести. Добре се развива и на слънце и на сянка. Успешно зимува на прохладно място, като не изисква висока влажност на въздуха и пръскане с вода. Поливката му е умерена. През лятото изисква торене и ежеседмично поливане.
Шамфъстъкът се размножава не само със семена, но и вегетативно – с вкореняване на издънки. В плододаването растенията влизат след 4-5 години, а семенно размножените на 9-10 година от живота си.
19.12.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2018