20.09.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1674  |   0  
Подгответе мястото за новите фиданки
Овощните дървета се отглеждат на едно и също място в продължение на 20 и повече години. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 20-60 см, което затруднява снабдяването с хранителни вещества след засаждането. Ето защо преди засаждането трябва да се внесат необходимите количества фосфор и калий в дози, които обезпечават нуждите в продължение на няколко години. При извършване на запасяващо торене се използват 300 – 400 кг оборски тор и по 4- 5 кг К20 и Р205 на 100 кв. м. Минералните торове се разпръскват равномерно по повърхността на почвата, после се риголва на дълбочина 60-70 см.
При засаждане на отделни дръвчета във всяка посадъчна дупка се поставят по 8-10 кг добре утнил оборски тор. Той се размесва добре с почвата, която ще се използва за запълване. В долната част на дупката се поставят 200 - 250 г троен суперфосфат и 100 - 150 г калиев хлорид или сулфат.
Преди засаждането се почистват болните и наранени коренчета. Корените се съкращават на около 30 см. Те трябва да се разположат в дупката свободно - без да се прегъват. Върху тях се слага ситна почва така че да проникне навсякъде между коренчетата. Почвата се притъпква. При правилно засадени дървета, кореновата шийка е 2 - 3 см над почвената повърхност. След слягане на пръстта в дупката нивото на кореновата шийка се изравнява с това на почвата. Дръвчетата се поливат с 15 - 20 л вода.
Ако е извършено торене преди засаждането, през първите 4-5 години на младите дървета се дават само азотни торове. Поради значителните колебания в запасеността на почвите с подвижен азот не могат да се препоръчат общовалидни норми. За всяко трайно насаждение трябва да се подхожда конкретно. Най-често на неплододаващите дървета са достатъчни 0,5 - 1 кг/100 кв. м азот, а през периода на нарастващо плододаване – 0,7- 1,5 кг. Нормата зависи и от вида на овошката, от състоянието и начина на отглеждане .
15.08.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020