Градина » Подгответе мястото за новите фиданки

 Подгответе мястото за новите фиданки

Овощните дървета се отглеждат на едно и също място в продължение на 20 и повече години. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 20-60 см, което затруднява снабдяването с хранителни вещества след засаждането. Ето защо преди засаждането трябва да се внесат необходимите количества фосфор и калий в дози, които обезпечават нуждите в продължение на няколко години. При извършване на запасяващо торене се използват 300 – 400 кг оборски тор и по 4- 5 кг К20 и Р205 на 100 кв. м. Минералните торове се разпръскват равномерно по повърхността на почвата, после се риголва на дълбочина 60-70 см.
При засаждане на отделни дръвчета във всяка посадъчна дупка се поставят по 8-10 кг добре утнил оборски тор. Той се размесва добре с почвата, която ще се използва за запълване. В долната част на дупката се поставят 200 - 250 г троен суперфосфат и 100 - 150 г калиев хлорид или сулфат.
Преди засаждането се почистват болните и наранени коренчета. Корените се съкращават на около 30 см. Те трябва да се разположат в дупката свободно - без да се прегъват. Върху тях се слага ситна почва така че да проникне навсякъде между коренчетата. Почвата се притъпква. При правилно засадени дървета, кореновата шийка е 2 - 3 см над почвената повърхност. След слягане на пръстта в дупката нивото на кореновата шийка се изравнява с това на почвата. Дръвчетата се поливат с 15 - 20 л вода.
Ако е извършено торене преди засаждането, през първите 4-5 години на младите дървета се дават само азотни торове. Поради значителните колебания в запасеността на почвите с подвижен азот не могат да се препоръчат общовалидни норми. За всяко трайно насаждение трябва да се подхожда конкретно. Най-често на неплододаващите дървета са достатъчни 0,5 - 1 кг/100 кв. м азот, а през периода на нарастващо плододаване – 0,7- 1,5 кг. Нормата зависи и от вида на овошката, от състоянието и начина на отглеждане .

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

От какво боледува виното?

Болестите на вината са разделени на две групи: аеробни и анаеробни. От първата най-често се срещат цветясването и вкисването. Анаеробни заболявания са манит, повдигане, вгорчаване, провлачване и други...

Приберете зимния спанак, сейте пролетния

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в раннат...

Майски грижи за фасула

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент н...

Закалете патладжаните

В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и ...

Начало