Градина » Защо се прави прищипване на лозите

 Защо се прави прищипване на лозите

Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се отправят повече хрантелни вещества към ресите. В ранна възраст те се развиват за сметка на резервите от главината. В резултат се появява конкуренция между леторастите и ресите за хранителни вещества. Ако върховете не леторастите изразходват по-голяма част от хранителните вещества, настъпва изгладняване на ресите и те започват да се превръщат в мустаци - една от формите на изресяването, наречена източване. Подобна конкуренция може да се появи и през време на цъфтежа, когато става същинското изресяване - опадане на цветните бутони, цветчетата и младите завръзи. След 10-15 дни от прищипания летораст започват да се развиват колтуци, които от началото също растът като паразити, обаче критичният период за оформяне на ресите и достигането им до фазата е преодолян и целта, преследвана от прищипването е постигната.
Прищипването се прилага понякога и за регулиране на растежа на леторастите по плодната пръчка. Установено е, че то спомага за залагане на повече съцветия в пъпките на лозата и получаване на по-висок добив на следващата година. В опитни условия от прищипаните леторасти за една година по-късно се развиват до 55% повече реси от непрещипаните.
Слабо растящи леторасти, слаби лози и леторасти от чепове, които ще се използват през следващата година не се прищипват.
Десертните сортове Болгар, Италия, Шасла и др са склонни към източване. То е по-слабо изразено при винените и асмовидно отглеждани лози. При тях не е наложително прищипването.
Получава се по-добро завръзване и по-сбити гроздове, когато се прищипва 5-6 дни преди цъфтежа. Склонни към изресяване са някои винени сортове, като Червен мискет, Врачансик мискет, Ркацители, Тамянка, Саперави. Родовитостта на сорт Гъмза е много добра, но след прищипване в Лозарския институт в гр. Плевен е получен по-висок добив грозде от 158 до 388 кг/дка. При повечето десертни сортове прищипване през периода на цъфтежа не се препоръчва, за да се избегне образуването на много сбити гроздове, което при тях е нежелателно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Погрижете се за почвата около фиданките

Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранв...

Подхранете доматите за последен път

През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Нахранете аронията

Арониите също имат нужда от торене. Растенията поглъщат хранителни вещества през целият вегетационен период, но потребността им през отделните фази от развитието са много различни. По-големи са изискв...

Начало