20.09.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2833  |   0  
Вкоренете си пълзящи къпини
Пълзящите къпини се размножават чрез вкореняване на върховете на едногодишни леторасти. В началото на август къпиновите стъбла са вече достатъчно израсли и върховете им могат да се вкореняват. Определяте храста, от който искате да направите нов. Избирате дълъг и добър летораст, полагате го на земята и там, където достига върхът, изкопавате дупка, дълбока 10 см. В нея заравяте върха на летораста. При достатъчна влага заровените върхове се вкореняват бързо. До края на вегетацията се получават растения, които могат да се засаждат още през есента.
Когато се вкорени върхът и искате да го пресадите, го отрежете така, че към младото растение да остане една част от 5-10 см. Това може да стане късно пред есента, след като листата са окапали, или пък на следващата пролет преди развитието на пъпките. Всичко зависи от това кога желаете и имате време да засаждате.
В дворната градина се изкопава дупката за новото растение и младата къпина се пренася с пръст. Пъпките на младите растения са обърнати към земята, леторастите тръгват в същата посока, но постепенно се изправят. Обикновено се развиват разположени близо до кореновата система.
24.07.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020