Градина » Засадете си облепиха

 Засадете си облепиха

Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида - с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние облепихата расте в Азия, Европа и преди всичко в Монголия, Сибир, Алтай, Кавказ, Прибалтика, Турция. У нас естествени находища има край Варна и пограничните райони с Турция.
Интересът към това растение се увеличи особено през последните две десетилетия, когато беше установено, че плодовете му са ценна поливитаминна суровина. Те съдържат до 5% облепихово масло. Много са богати на аскорбинова киселина, която в различните сортове и форми се колебае от 66 до 300мг/%. Витамин Е, К, Р, малки количества от витамините В1, В2, В9, каротин съдържат облепиховите плодове. В тях има и 15 микроелемента, сред които желязо, манган, магнезий, бор, алуминий, силиций и титан.
С облепиховото масло се лекува язва, изгаряния, незарастващи рани, радиоактивни облъчвания, някои гинекологични заболявания, трихома, ревматични заболявания, косопад, анемии.
За нашата страна това е съвсем ново растение, което започна да се отглежда през последните няколко години.
Облепихата е храст, достига от 3 до 5 м. Образува издънки, които силно се разклоняват и имат многобройни къси клонки, при повечето сортове завършващи с тънки и дълги шипове. Леторастите са сребристо-сиви, а клонките и клоните ръждивокафяви до матовочерни. Листата са продълговати, с къси дръжки, от горната страна зелени, а от долната сребристо-зеленикави.
Растението е разделнополово и двудомно, т.е. има мъжки и женски форми. Докато започнат да раждат обаче не могат да се разпознаят. Цветните пъпки се залагат само по едногодишните прирасти на клонките. Тези пъпки при женските растения са по-дребни, отколкото при мъжките. Освен това са леко удължени, докато при мъжките пъпките са по-едри и доста заоблени.
Цветовете не привличат пчелите и нямат декоративни качества. Независимо от това облепихата е много подходяща за отглеждане в паркове и вилни места заради красивите си листа и отрупаните с плодове дълги клонки.
Плодовете са оцветени в кремаво-жълто, оранжево или почти яркочервено. Средното тегло на един плод е от 0.50 до 0.70 г. Притежават специфичен вкус и приятен аромат.
У нас започват да зреят от началото до края на август. Бързо омекват за няколко дни още на дърветата и чак тогава се берат.
Облепихата понася отрицателните зимни температури доста добре. Светлолюбива е и сравнително влаголюбива култура. Затова е добре да се отглежда там, където може да се полива. Най-добре расте и се развива на сравнително леки, проветриви, със слаба киселинност почви.

Сортове

От най-разпространените у нас сортове интерес представляват Дар Катуни, Витаминная, Масличная, Новость Алта - те са без шипчета. От едно растение облепиха се получат по 8 - 10 кг, а когато то е в много добро здравно състояние и за него са полагани внимателни грижи може да даде и 15 кг плод.

Автор: Ивана Беловска

Представяме Ви:

Смолотечението при прасковата

Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува? Пита Милена Иванова от Елин Пелин Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явлени...

Вече можете да сеете спанака

От началото до средата на август се засяват салати и спанак за есенно производство. Най-често у нас спанакът се отглежда като есенно-зимна култура – рано през есента, в началото на септември или още п...

Чери домати на балкона

Отглеждането на дребноплодните доматчета от типа „чери", „грейп" или „коктейлни" не се различава съществено от това на обикновените. Те могат да бъдат нискорастящи или високорастящи, за които се налаг...

Корените на лозата също се режат

Ако преди година-две сте си засадили лози, през август трябва да изрежете росните корени. Разкрийте купчинките и лозичките до 2/3 от дължината им и с ножиците или с остро ножче изрежете всички корени,...

Начало