09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  6055  |   0  
Има ли у нас ремонтантни ягоди?
Към групата на два пъти плододаващите (ремонтантни) сортове може да се включи английският Редгаунтлет. Той не е типично ремонтантен, но при добри грижи след беритбата (редовно окопаване и поливане), при дълга и топла есен може да даде много добра втора реколта, която да е почти една трета от първата. Този сорт е много родовит. Има едри, тъпо конусовидни, оранжево-червени, много плътни плодове, издръжливи на превоз и на сиво гниене. Те дори са по-вкусни от пролетните. Характерно за растението е, че образува много ластуни. Сортът не е много взискателен към условията и се отглежда с успех както в полските, така и в по-прохладните планински райони у нас.
Друг ремонтантен сорт е немският Хуми Дженто. Недостатък е, че образува съвсем малко ластуни, което пречи на бързото размножаване. Плодовете му са удължено конични, едри до много едри, плътни, по-вкусни от Редгаунтлет.
Два пъти в годината раждат също Есенна радост, Бригадерос, Сан ривал. Плодовете им обаче са дребни, добивите ниски и заради това не са получили широко разпространение.

Месечарките зреят цяла година

Голям интерес за любителите представлява и групата на постоянно плододаващите ягоди (месечарки). Те принадлежат към алпийската разновидност на горската ягода и се размножават със семена или чрез разделяне на растението. Цъфтят и плододават непрекъснато от пролетта до есента. Най-разпространени у нас са червените месечарки, те са с дребни, овални или конусовидни плодове. Женева и Остара са с по-едри ягоди, по-вкусни са от червените месечарки. Монт Еверест е виещ се постоянно плододаващ сорт. За разлика от останалите месечарки, той има ластуни. Ако се повдигнат на подпора, на мястото на розетките образуват цветоноси, плододаващи същата година.
08.07.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022