08.03.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  5430  |   0  
Лятна резитба на прасковата
Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране.
Филизенето се извършва още в началото на развитие на филизите. Премахват се всички нежелани леторастчета по скелетните клони. На смесените клончета, които имат растежни пъпки и плодчета, най-низко разположените филизчета се запазват. От тях ще изберете при зимната резитба клонка, която да замести старата, дала вече плод и подлежаща на изрязване. По дължината на клонката се премахват филизите, в основата на които няма плод.
Пензирането представлява премахване на растежните връхчета на запазените филизи. По смесените клончета се пензират филизчетата, в основата на които има плодове. Това се прави, когато се развият 7-8 листа, като се прещипват с пръсти така, че да останат 3-4.
Силните леторасти по скелетните клони и скелетните разклонения се пензират щом достигнат 30-40 см дължина. Когато оставените в основата на смесените клонки филиз достигнат 35-40 см, те също се пензират.
С тези манипулации хем ще помогнете на дръвчето да направи едри и сочни плодове, хем ще си спестите затруднения по време на зимната резитба.
02.06.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021