Градина » И кивито има нужда от резитба

 И кивито има нужда от резитба

След като растенията започнат усилено да раждат, трябва да се направи ограничаваща резитба. Раменете се съкращават на стара, 2-3-годишна дървесина, така че да опират до съседните растения, без да се преплитат. Така се определя окончателният размер на короната.
По-нататък се извършва оптична резитба за плододаване, която включва: просветляване и детайлна резитба, която оптимизира натоварването с плодни пъпки. При просветляването се отстранява 50-60 % от обрастващата и плододаваща дървесина. Най-напред се премахват плододавалите двегодишни клонки. Съкращава се над първото и второто клонче, разположени в основата, които при актинидията са с най-силен растеж. Слабо растящите, израснали от долната страна на раменете, се премахват, а останалите се прореждат и се съкращават на чепове с 2-3 пъпки. Като правило плодните клончета, израснали направо от рамената и от чеповете-заместители, се запазват, съкращават се на 8-15 пъпки.
Правят се и летни резитби, за да се осветява по-добре короната. Най-благоприятно е около цъфтежа, когато се премахват лакомците и част от безплодните леторасти. През юли се съкращават връхните части на плодоносещите леторасти, оставят се 7-8 листа над последния плод, а другата част се премахва.
Оше по време на цъфтежа или веднага след образуване на завръзите се прави прореждане. Обикновено от всяко съцветие се отстраняват 2-3 странично израснали цвята.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Заровете ябълките, за да ги съхраните

Този интересен начин за съхраняване на плодовете ги запазва отлично до новата реколта Много градинари успяват да получат добра реколта от ябълки, а да ги запазят - не могат. Ако годината е била дъжд...

Огнено дърво израства на балкона

Кралският делоникс (Delonix regia), известен още като огнено дърво, може да се срещне в много страни с тропически или топъл климат, където той се сади в паркове и с него се озеленяват улици. Той е сре...

Как се прави ракия от вкиснало вино

Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...

Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените пл...

Начало