24.02.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2170  |   0  
Оформете ябълката като конус
Това е нов метод за отглеждане на ябълковите култури. Подходящ е за сорто-подложкови комбинации и почви, предизвикващи силен растеж на дърветата в градината.
Системата конус преминава през две форми, наречени условно: етажен конус и стъпаловиден конус.
Етажният конус се състои от водач и три етажа с по няколко рамена. Тази форма на короната с големият си брой рамена, обособени в три етажа, потиска растежа на дърветата през непродуктивния и слабопродуктивния им период. С увеличаване на плододаването, растежната сила на дърветата естествено намалява в резултат от натоварването с плодове. Тогава, в продължение на няколко години, се премахват по-силните рамена от втория и третия етаж на дърветата, като тяхното място в короната на дърветата се запълва от млади, умерено растящи леторасти. По този начин етажният конус се превръща в стъпаловиден.
Стъпаловидният конус се състои от водач, постоянен първи етаж от 4-6 рамена и временни рамена, спираловидно разположени над етажа. При резитбата за плододаване постоянните рамена от първия етаж не се премахват. Те се съкращават, когато започнат да се преплитат с клоните от съседните дървета, като върху тях се оставя млада, плододаваща дървесина. С временните рамена над тях се постъпва съобразно силата им на растеж. Тези, които имат силен растеж се премахват.
Хоризонтално растящите рамена с умерен растеж се оставят, като плододаването върху тях се локализира върху младата плодна дървесина.
Рамената със слаб растеж обикновено се навеждат от тежестта на собствените плодове в положение под хоризонталното. Те се премахват или възстановяват, когато в мястото на извивката им има клонка с хоризонтален растеж.
21.04.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020