09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  11690  |   0  
Просветлете короната на овошките
След като дървото е дало 1-2 обилни реколти, се правят резитби за плододаване. В началото те са съвсем ограничени. С увеличаване на плододаването стават повече.
Короната се сгъстява, затова е нужно просветляване. Премахват се силните клонки, които растат навътре в короната - една от две кръстосващи се или успоредно разположени една над друга клонки. Постепенно се премахват и част от засенчените клони, разположени под скелетните, и част от слабите и засъхващи клонки. Просветляването става за няколко години, не наведнъж. През този период се прави ограничено съкращаване. В практиката се допуска грешка, като се прерязва връхната част на силните едногодишни дървесни клончета. Така се сгъстява короната и се отразява зле на плододаването.
Когато дървото е в пълно плододаване, растежът му постепенно отслабва, част от обрастващата дървесина започва да съхне. Резитбата трябва да се засили. Необходимо е просветляване на короната в периферията, където клонките са увиснали и преплетени. Трябва по-силно да се съкратят и застаряващите плодни клонки. Колкото по-слаб е растежът, толкова по-силна трябва да е резитбата. Целта е да се получат силни клончета, които да заместят застаряващите 5-6 годишни плодни клонки. Когато се появят лакомци, само се разреждат, защото още на следващата година по тях израстват силни плододаващи клонки.
След пълното встъпване на дървото в плододаване, водачът се премахва до последния скелетен клон. А скелетните клони - до последните скелетни разклонения.
Когато плододаването намалее, се прави частично подмладяване на дървото. Скелетните клони и скелетните разклонения се съкращават с около 1/3 от дължината им над някоя силна и по-изправено растяща клонка.
15.03.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022