Градина » Познавате ли формировката Тендоне

 Познавате ли формировката Тендоне

Тендоне е една от формировките, които се използват в някой райони на Италия и Испания при десертните сортове.
Конструкцията е хоризонтална с височина от 1.9 до 2.1 m. Теловете се опъват в две перпендикулярни посоки през 40-50 сm, така, че да се образува мрежа от квадрати. Лозите се засаждат в квадрат на разстояние от 2.5 до 4 m. При резитбата се оставят 4 плодни пръчки, които се разполагат лъчеобразно или срещуположно една на друга.
През първата и втората година лозите се режат на чеп с 2 очи. На третата година летораста, който сме избрали за стъбло, се прерязва на нивото на телената конструкция. През пролетта на четвъртата година, горните два колтука на оставеното стъбло се режат на чепове с по 2 очи, а останалите се премахват. През пролетта на петата година, четирите летораста, развили се от чеповете, се изрязват отново на чепове с по 2 очи. На шестата година, леторастите развили се от горните очи на оставените чепове, се режат на плодни пръчки, а долните - на чепове с по 2 очи. На седмата и всяка следваща година, плодните пръчки се премахват, горните леторасти на чеповете се режат на плодни пръчки, а долните леторасти на чеповете на чепове с по 2 очи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Полейте малините преди да зазреят плодовете

Малината е растение на умерено влажния климат. Отглеждането й за промишлено производство на плодове в засушливи райони с високи летни температури се избягва. Но и по тези места в дворовете малината се...

Безплатен разсад

Внимателно подстриганият чимшир изглежда чаровно и стилно в градината. Конусовидната корона може да се получи при резитба по шаблон. Можете да си направите и различни фигурки от клонките на чимшира. Т...

Биопрепарати навлизат в градината

В наши дни органичното земеделие печели все по-голяма популярност в целия свят. Причината се крие в чистите и здравословни продукти, които предлага. За да се прави биологично земеделие обаче са необхо...

Патладжанът първо живее в сандъчето

В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранител...

Начало