09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  10991  |   0  
Защо окапват плодовете на сливата
Тази година това явление се наблюдава на много места. И в моята градина плодовете при сорта Стенлей посиняха и опадаха над 50% още до края на юли. Това явление го наблюдавам за първи път. За първи път наблюдавам и много слабо облистване на дърветата, по неизвестни причини. Количеството на листната маса е сравнително много по-малко от това на завръзите и вероятно това е основната причина за недоизхранването на плодовете и предивременното им опадане. При другите сортове, които развиха достатъчно листна маса, такова явление не се наблюдава.
Причина за предивременното опадане може да бъде и сушата, но тази година пролетните и раннно летните валежи бяха достатъчни в повечето райони на страната. Освен сушата, недоизхранването на плодовете, особено когато растението е претоварено, се дължи и на по-бедните и силно пропускливи почви. В такъв случай е необходимо по-обилно торене с оборски и минерални торове, своевременни поливки и обработка на почвата при заплевеляване.
При сливата предивременно опадане се получава и при болните от шарка растения. Един от най-чувствителните към тази вирусна болест е сорта Кюстендилска синя слива, която в близкото минало беше основен сорт у нас. Чувствителни към шарката са и много други сортове като: Дряновска, Италианска, Поп Харитон и др. Сортът Стенлей сега заема най-много площи у нас е и толерантен към тази болест, която не се лекува с нищо. Той се заразява с шарка, но плодовете не се засягат. Устойчиви са още сортовете Зелена ренклода, Изобилие, Чачанска найболя, Алтанова ренклода, Монфорска, Нансийска мирабелка и др.
Във връзка с опадането при сливата трябва да се има предвид и масовото опадане на завръзите още в началото на тяхното формиране. Основна причина за това е нападението на сливовата плодова оса. За предотвратяване на това опадане задължително трябва да се извършат 1-2 пръскания, като особено важно е пръскането в края на цъфтежа с необходимите препарати.
За намаляване на опадането, както на завръзите, така и на плодовете много важно е редовното провеждане на необходимите мероприятия, като торене, напояване, обработка на почвата и борба с болестите и неприятелите по сливата.
21.08.2013 г. / Проф. Цоло Михайлов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022