Градина » Когато ширата не ще да закипи

 Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментацията. Така най-често става в края на септември и през октомври. Защо? Отговорът е много прост и обикновено не се греши – студено е. Греши се обикновено в опитите за решаване на проблема.
За да заработят активно дрождите, които превръщат захарите в алкохол, трябва температурата на мъстта да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Някои загряват камъни и ги пускат в мъстта, но нищо не се получава. Ако все пак нещо стане, то е по друга причина – просто времето е станало по-топло. Да се подгрее на печката малка от гроздовата каша и да се изсипе обратно, е също без резултат. Всичко това ще помогне, ако помещението се позатопли. Не свърши ли това метеорологията, печката (електрическа, с твърдо или течно гориво – все едно) трябва да влезе в действие.
Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса. При 35 се забавя силно, а при 37-38 градуса спира. За ферментацията на белите подходящата е 16-18 градуса.
За да се постигне или поне да се приближи мъстта до желаната температура, в студено време гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на дена и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст. Ще затоплите помещението, ако отваряте вратите и прозорците в топлите часове на деня, а през нощта плътно ги затваряте.

Автор: Стефан Пехливанов

Представяме Ви:

Зелките страдат от жегите

Сушата и горещините се отразяват неблагоприятно върху зелевите култури – главесто, цветно, къдраво, брюкселско, китайското зеле, алабаш и др. Те се отнасят към студоустойчивите и влаголюбивите зеленч...

Помислете за ранния пипер

Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно по...

Прерасналият разсад се слага да полегне

Добрият разсад трябва да е нормално развит, за да се прихване бързо. По една или друга причина обаче често се налага да се засажда прераснал разсад домати. Какво да се прави, че по-безболезнено ...

Хемантусите се пресаждат на 3-4 години

Хемантусите (Наеmanthus) от семейство Амарилисови са голям род - повече от 50 вида тревисти луковични растения. Срещат се в природата на Южна Африка. Името им на гръцки означава кървавочервено цвете и...

Начало