Градина » Когато ширата не ще да закипи

 Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментацията. Така най-често става в края на септември и през октомври. Защо? Отговорът е много прост и обикновено не се греши – студено е. Греши се обикновено в опитите за решаване на проблема.
За да заработят активно дрождите, които превръщат захарите в алкохол, трябва температурата на мъстта да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Някои загряват камъни и ги пускат в мъстта, но нищо не се получава. Ако все пак нещо стане, то е по друга причина – просто времето е станало по-топло. Да се подгрее на печката малка от гроздовата каша и да се изсипе обратно, е също без резултат. Всичко това ще помогне, ако помещението се позатопли. Не свърши ли това метеорологията, печката (електрическа, с твърдо или течно гориво – все едно) трябва да влезе в действие.
Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса. При 35 се забавя силно, а при 37-38 градуса спира. За ферментацията на белите подходящата е 16-18 градуса.
За да се постигне или поне да се приближи мъстта до желаната температура, в студено време гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на дена и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст. Ще затоплите помещението, ако отваряте вратите и прозорците в топлите часове на деня, а през нощта плътно ги затваряте.

Автор: Стефан Пехливанов

Представяме Ви:

Септемврийски грижи за ягодоплодните

Грижите за ягодоплодните култури продължават и след прибирането на плодовете. Трябва да се създадат благоприятни условия за натрупване на достатъчно хранителни вещества, необходими за нормалното разви...

Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...

Направете поддържаща конструкция за лозето

Създаването на телена конструкция позволява прилагането на резитби като Гюйо, Роая, двустранен кордон и други. Тя осигурява по-висок добив и по-качествено грозде при повечето винени и десертни сортове...

Накарайте доматите да раждат дълго

Мнозина градинари не разполагат с достатъчно площ и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати. Наистина, възможно е да се удължи плододаването на ранните ...

Начало