Градина » Превърнете храста бегония в дръвче

 Превърнете храста бегония в дръвче

Хибридните сортове високи бегонии (Begonia elatior hybriden) са известни преди всичко като храстовидни саксийни растения. От тях обаче можете да си направите миниатюрно дръвче. Докато бегонията не се е разраснала още силно, насочете филизите й нагоре, като ги прикрепите към подходящи опори. Ако се грижите добре за растението, то ще ви очарова всеки ден не само с интересната си форма, но и с продължителния си цъфтеж.
Растенията не са зимоустойчиви. Отглеждат се като едногодишни или многогодишни. Отглеждането като многогодишни е по-трудно поради недостатъчно добре усвоен начин за осигуряване на необходимите условия. Тази бегония се развива добре при температура 22-24 градуса и не по-ниска от 16 в периода след прецъфтяване. Изискват интензивно осветление, но не и пряко слънчево огряване, умерено и редовно поливане, намалено при температура под 20 градуса.
Почвата трябва да е лека по механичен състав, със слабо кисела реакция, богата на хранителни вещества. Препоръчва се смеска от листовка, прегорял оборски тор, торф и пясък в съотношение 2:2:1:1.

Автор: Лили Петрова

Представяме Ви:

Зимна грижа за ягодите

Ако някой смята, че грижите за ягодите започват през пролетта, то той греши. За ягодите опасно е измръзването, а напролет загиналите не могат да се съживят. Истина е, че ягодата, има ли снежна покрив...

И тиквите боледуват

Тиквата е една от малкото култури, които не страдат от много вредители, но и тя не е пощадена от природата, защото болестите, които я нападат, може напълно да съсипят реколтата. Най-вредоносна е...

Лозе се сади, щом отпусне студът

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Дойде време за късния карфиол

Една градина е истинска, ако в нея може да се откъсне от всеки вид зеленчук. Това е полезно за домакинята, но радва и окото. Не става дума за традиционните зеленчуци, които сме свикнали да виждаме в д...

Начало