24.02.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  149  |   0  
Талии плуват в градинското езеро
Талията /Thalia/ е красиво водно растение от сем. Цингиберацеа /Zingberaceae /. Родът включва 10 вида и носи името на немския ботаник и лекар Талер, живял през 16 век.
Най-ценна е Т. Деалбата /T dealbata / - многогодишно растение, произхождащо от Северна Америка. Има подземна грудка, от която излизат по няколко стъбла, високи до 1,5 м . Развиват се от основната обвивка. Високо пластовите остриета се отклоняват под ъгъл от обвитите им дръжки. Листата са елептични и са снабдени с по-дълги дръжки - около 25 см. През юли – октомври на върха на стъблото се появяват кичури от сини или пурпурночервени цветове, които превръщат талията в едно от най-красивите водни растения.
Талията е подхождяща за плитки води, които покриват само основата на стъблото. Растенията не понасят ниските зимни температури и през есента грудките им се зазимяват в хладни цветарници или така наречени зимници. Там те се заравят в мокра пръст.
Талията предпочита ярко слънце, влажна повърхност (до 15 л вода) и кална глинеста почва, обогатена с органична материя.
Размножава се чрез семена или чрез разделяне на коренищата. През пролетта коренищата се разделят на части, снабдени поне с един вегетационен връх, и се засаждат в открити водни площи. Желателно е засаждането и на коренищата, и на семената да става на добре осветени от слънцето места.
27.01.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020