07.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  879  |   0  
Калмията ще ви смая с прекрасните си цветове
Калмията (Kalmia) е многогодишен храст цъфтящ с прекрасни цветове. Заема около 1 метър площ. Височината му достига 2,5 - 3 метра. Срещат се и по-дребни видове, които са около 35-45 сантиметра. Родината му е Северна Америка. Среща се в Съединените щати, Куба и по-рядко в Канада. Най-често можете да го видите в дивата природа. Интересното при него, че може да издържи застудяване до -40-45 градуса. В България може да се отглежда спокойно. Зимните студове не му влияят, но летните горещини са проблем.
Калмията цъфти от началото на лятото до средна и даже късна есен. Цветовете са едри и достигат до 1,5 сантиметра в диаметър. Обикновено са розови или червеникави, а по-рядко бели. В началото цветовете се развиват като пъпки, приличаши на китайски фенер, и имат много наситен цвят. Впоследствие вътрешността на цвета изсветлява.

Поддържайте почвата влажна

Калмията расте както на слънце, така и на полусянка. Засаждайте я на място, което е защитено от ветрове и течения. Гледайте да е предпазена от силното пролетно и зимно слънце. Най-добрият вариант е преди обяд да се огрява от слънцето, а след обяд да е на сянка.. Почвата трябва да е кисела, лека и песъклива, включваща пясък, листовка и торф. Калмията не понася суха почва (това се отнася най-вече за младите растения), затова подържайте почвата влажна, като внимавате да не се задържа вода в нея. Подобре е да поливате рядко, но обилно, отколкото всеки ден по малко. Хубавия дренаж се отразява добре на растението. Направете дренажа от малко камъчета или пясък като слой. Желателно е в почвата да добавите малко минерален тор. Торете с тор с кисел състав в периода от април до юни.
15.08.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020