Градина » Коколобата расте на влажна почва

 Коколобата расте на влажна почва

Коколобата (Coccoloba uvifera) е много ефектен листнодекоративен вид, който в последните години се настани и у нас. Растенията произхождат от Южна Флорида и Антилските острови, където се оформят като мощни храсти. В стайна обстановка се развиват по няколко здрави, изправени стъбла. Прелестта на храстчето е в неговите много красиви, едри, вечнозелени листа. Те достигат до 20 см дължина. Формата им е овално-удължена с тъп връх. Петурата е леко нагъната, а повърхността й е блестящо зелена. Декоративността се допълва от червеникавите проводящи съдове в млада възраст, които по-късно са кремаво-бели. Вече има създадени сортове с живописно изпъстрени с кремави петна листа.
В Европа растенията не цъфтят. В родината си обаче те се украсявят от ароматни бели цветове. По-късно декоративността се продължава от червени плодчета, приличащи на грозде ягодки. По този повод местните жители наричат коколобата „морско грозде”.
Оптималната температура за растенията е около 19-20°С. През зимата топлината в стаята не трябва да е под 12 градуса. Растенията обичат ярката светлина, но трябва да са защитени от слънцето. Почвената смес да е умерено влажна през цялата година, затова през лятото е полива обилно, а през зимата – по-малко. Изисква ежедневно пулверизиране с вода.
Коколобата се размножава чрез стъблени резници, които се вкореняват през пролетта. Растенията не обичат често да бъдат пресаждани, затова само в млада възраст през пролетта се прехвърлят в по-големи саксии. При това се подготвя почвена смес от листовка, чимовка, торф и пясък в съотношение 2:2:1:1. Последният съд трябва да е голям. След това през лятото растенията се подхранват по един-два пъти месечно с торове за листнодекоративни растения.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изгонете молците от сушените плодове

Молецът по сушените плодове Plodia interpunctella е много разпространен и познат неприятел. Среща се в домакинствата, в складовете, в магазините. Напада и поврежда голям брой растителни продукти: суше...

Влакнестият шмак е красив и през зимата

Макар родина на влакнестия шмак (Rhus tiphina) да е Америка, той се среща и у нас култивиран и заселен в много паркове и градини. Красивата му ажурна корона го прави много желан за градина с тревна ...

Побързайте - закъснявате с ранния пипер!

Кога да засеете семената на пипера, зависи от района, в който живеете. Определящ е моментът, когато ще можете да изнесете растенията на открито. Това става, след като е преминала опасността от късни п...

Празът и вниманието, от което се нуждае

Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно з...

Начало