Калатеята (Calathea) принадлежи към семейство Марантови. Тя има декоративни изрисувани листа и красиви цветове. Произхожда от тропиците в Африка, Южна Америка – тихоокеанските острови на Индия и Австралия. На много места местното население използва листата на калатеята за изплитане на кошници. Оттам е и произлязло името – калатос, което от гръцки означава – “кошница”.
Осигурете й достатъчно вода
Калатеята изисква топли помещения с оптимална температура 18-21ºС. Минималната температура не бива да пада под 15-16ºС. Не обича теченията и внезапни температурни промени. Почвата на растението трябва да е непрекъснато влажна. Засушаването и преполиването са еднакво вредни за него. В периода на активен растеж калатеята се подхранва с течен тор през 14 дни. Почвата в която се отглежда да е съставена от торф, листовка, градинска почва. На всеки 2-3 години растението трябва да се присажда, като се увеличава размерът на саксията и се поставя дренаж на дъното. Това прехвърляне се извършва през пролетта. Размножава се през пролетта чрез разделяне на растението.
Калатеята расте и се развива добре на полусянка. Не понася пряко слънчево огряване. Силното слънце причинява пригори и избледняване на листата. Северното изложение е най-подходящо за отглеждане на нея. Добре понася високата въздушна влажност, поради което в период на активен растеж, е добре да се пулверизират листата с хладка вода. Красотата на калатеята идва от пъстротата на листата и от атлазения им блясък.
По природа розмаринът е слабо зимоустойчив. Най-ниската температура, на която устоява без повреди, е минус 5°С. Все пак има данни, че закалени растения могат да понесат и до -20°С. Желателно е обаче п...
През зимата на балкона няма много цветя, но сега е моментът да помислим за почвата, в която ще отглеждаме балконски растения през по-топлите месеци, както и за съдовете, в които ще ги засадим. Първото...
Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...
Слънчевата светлина спомага за доброто узряване на гроздето. С повече слънце гроздето става по-сладко, а виното от него - по-силно и по-хубаво. Изследователи от френския национален институт за агроном...