28.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1784  |   0  
Щом бегонията заспи, извадете грудките й
Бегония тубероза (Begonia tuberhybrida или tuberosa) обединява множество сортове, получени чрез хибридизация и отличаващи се с голямо разнообразие.
Особеност на този вид е, че в почвата образува грудка. Стъблото е дебело, сочно и разклонено. Листата са едри, врязани, асиметрични, покрити с власинки. Мъжките цветове са по-едри от женските. След като прецъфтят те изцяло опадват, а при женските само венчелистчетата. Най-ефектни са бегониите с грудки. Цъфтят през лятото и есента.
Грудковите бегонии прекарват зимния период в покой. Надземните им части умират. След прецъфтяването спрете поливането, отрежете стъблата, извадете грудките и ги запазете в торф. През пролетта можете „да ги събудите”, като ги засадите в подходящи съдове с влажен торф. Съхранявайте ги при температура 15-21°С и когато се появят стъбълцата и достигнат няколко сантиметра, ги пренесете в саксии с диаметър 12 см. По-късно пресадете в саксии с диаметър 20 см.
Бегониите изискват слънчево място, но се развиват добре и на полусянка, особено грудковите. Почвата трябва да бъде наторена и да се поддържа нормално навлажнена. Бегония тубероза се засажда във фигури и се отглежда като саксийни култури.
04.09.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020