07.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3371  |   0  
Резитби на стайните растения
Санитарната резитба се провежда за профилактика на болестите. Много гъбички в началото се заселват на мъртви участъци, а след това се разпространяват и на здравите. Затова растенията редовно се оглеждат и се премахват увехналите цветовете и листа, сухите и загнилите филизи. Кафявите краища и края на листа се излязват с ножица, като се оставят само част от кафявата тъкан, така че мястото на среза да не изсъхне.
Формиращата резитба на стайните растения позволява горната им част да придобие красива форма. За да станат по-пищни и разклонени филизите на младите растения, те се прищипват на 0,5 см над пъпката. Възрастните екземпляри се подрязват всяка пролет, а ако повтаряте операцията и пролет, и есен, тогава короната ще придобие компактна форма.
С помощта на формиращата резитба растението може да придобие и формата на дърво. За това са подходящи вмлади екземпляри. Сред тях се избира растение с най-силно развито централно стебло и се изрязват всички странични клонки с изключение на няколко, които след това ще се използват за скелет на короната. Края на тези клонки често трябва да се прищипват, за да се разклонят добре.
Подмладяващата резитба може да предизвика повторен цъфтеж. Прецъфтелите екземпляри, например като циганчето или камбанките, се изрязват до 2/3 от височината си. След това трябва да продължите да ги поливате и торите, и те ще цъфнат повторно. Много стари ампелни растения биват стимулирани от подобна радикална резитба, която предизвиква образуването на нови, гъсто облистени клонки.
27.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020