Градина » Вкоренете си сцевола

 Вкоренете си сцевола

Сцеволата е градинско растение. Ценна особеност при нея е широкият диапазон температура, при която вирее. У нас тя е по-скоро новост. Родината и е Австралия, но е широко разпространена в много страни като градинско цвете, за озеленяване на балкони и др. Цъфти обилно и продължително на открити терени при всякакви температури. Не изисква много грижи и се развива бързо. При достатъчно количество влага и почва, прореждане на кълновете и редовно прекопаване, растенията израстват мощни и атрактивни.
Сцеволата е декоративно растение с различна окраска (жълта, синя, червена), но също е ценна храна и лечебно средство. Листата и съдържат белтъчини, комплекс от витамини и минерални вещества.
Резници отрязани от цъфтяща сцевола се вкореняват с много труд. За това за успешно вегетативно размножаване се прибягва до следната хитрост: отрязаната сцевола се съхранява в условия на късия ден (8 часа). Интензивно развиващите се стръкове се засаждат в саксии и се вкореняват с използване на стимулатори за растеж.
В този случай тяхното успешно вкореняване е гарантирано.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

Растежът и плододаването на отделни клонки или на цялото овощно дърво може да се засили, ако изрежете пръстен от кората, т.е. ако колцувате. Минералните вещества и водата, които идват от корените по п...

Влакнестият шмак издържа на студ

Родината на влакнестия шмак (Rhus typhina) е Източна Америка, но добър прием е намерил и у нас. Желан гост е на градини и паркове, изложени на припек с камениста и бедна почва. Със здравата си коренов...

Слаборастящите лози не се колтучат

Колтуците са страничните леторасти, израснали от летните пъпки по възлите на главния летораст. Премахването им изцяло или отчасти е известно като колтучене. Формираната върху колтуците листна площ при...

Започнете пръскането срещу сачмянката от есента

Пръскането срещу сачмянката късно през есента е мероприятие с голямо значение. Тази болест се среща при всички костилкови овощни видове, но е най-опасна за черешата, прасковата и кайсията. Поврежда ли...

Начало