Градина » Калистемон – как да се грижим за него

 Калистемон – как да се грижим за него

Калистемон – как да се грижим за него
Калистемонът е родовото име на 34 вида храсти от семейство Myrtaceae. По-голямата част от видовете са ендемични за Австралия, четири вида са открити в Нова Каледония. Популярното му име е „четка за бутилка” заради формата на цветовете. Храстът расте в по-умерените райони на Австралия, главно по протежение на източното крайбрежие и на югозапад. Влаголюбиво растение е, но някои от видовете са устойчиви на сушата. Цъфти обикновено през пролетта и ранното лято, но може да цъфти и през друг период на годината. Цветовете са различни на цвят - повечето са червени, но някои са жълти, зелени, оранжеви или бели. Цветовете са във формата на класове, представляващи тъмночервени тичинки дълги 2.5 см и разположени около стъблото. На дължина цветът достига до 10 см. Листата на храста са изключително твърди, кожести, дори бодливи. Цветовете са трайни и падат след около 2 месеца. След тях остават твърди сиви плодници. Калистемонът расте сравнително бързо, достига до Зм височина.

Настанете го в контейнер

Храстът предпочита плодородна, влажна, добре дренирана кисела почва. Расте на полусянка, но е добре да бъде изложен и на слънце. В периода на израстване се полива обилно. Да не се допуска задържане на вода и да не се полива с варовита вода. От май до август се подхранва с тор за рододендрони. В наши условия се отглежда в контейнери, които се прибират през студените зимни месеци.
Размножава се чрез семена или връхни резници при температура на почвата 20 - 25 градуса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе каланхоето за цъфтеж

За да цъфти каланхоето, са му необходими двадесет денонощия, в които дължината на деня е девет часа. През зимата няма проблем - денят е достатъчно кратък. Обаче през останалите сезони не е така. А хор...

Резитба в студа пази лозите от бактериален рак

Пораженията от тази болест са най-чувствителни при младите лози, но и на възрастните нананася сериозни повреди. Заболело от бактериален рак лозе има кратък живот. Болеста се появява като подутини (т...

Защо консервите често помътняват?

Често направени по всички правила консерви след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът - стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изменя...

Горчивите ядки по ябълката

Горчивите ядки /петна/ са непаразитна болест по ябълката, която у нас се проявява навсякъде, където се отглежда този овощен вид. Повредите по плодовете се наблюдават през периода на узряването им , а ...

Начало