16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3924  |   0  
Градински теменужки от собствен разсад
Тази теменужка е един от петстотинте вида теменужки по света. Заради високата декоративност на цвета растенията са кръстосвани и с други видове, затова с течение на времето започнали да наричат сортовете виола хибрида. Освен с много едрите и пищно обагрени цветове, тези сортове се характеризират със способността си да цъфтят изобилно в продължителни срокове. Нещо повече, те могат да бъдат подлагани и на форсаж, при което е възможно да се получават цветове през цялата година.

Семената не узряват едновременно

Ако ще произвеждате разсад не от закупени семена, а от собствено производство, имайте предвид, че те не узряват едновременно. Когато слънцето нагрее узрелите плодни кутийки, те се разпукват и семената се разпиляват встрани. Затова събирайте съплодията ръчно рано сутрин, през два-три дни. Ще познаете узрелите по това, че се изправят нагоре и придобиват сламеножълта багра. Събраните кутийки доизсушавайте на проветриво място, като ги покриете с лека материя, за да не се разпилеят семената при разпукването.

След десет дни ще имате поници

За да осигурите добра гъстота, на 1 кв.м може да засеете около 2 г семенца. Запомнете, че най-подходящият срок е периода юни-юли. Тъй като се засява на открито, много е важно почвата да е прецизно обработена, така че дребните семенца да намерят най-необходимите им условия за поникване. Оформете лехите, които предварително трябва да полеете, но изчакайте почвата да изпръхне, за да работите леко. Засейте на 1 см дълбочина и веднага засенчете. Ако сте спазили правилата, пониците ще се появят след 7-10 дни. Когато растенията са подходящи за манипулация, пикирайте на разстояния 8-10 см в богата рохкава почва. Един от вариантите е да пикирате в индивидуални саксийки. Поливайте редовно, за да поддържате оптимална влажност на почвата.
30.06.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022