16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3044  |   0  
Как камелията ще цъфти цяла зима
Зелената зимна украса на жилището е външна изява на дълбокия душевен стремеж към непрекъснат допир с природата. Има много листнодекоративни растения, с които можем да задоволим, ако не непълно, то поне донякъде, копнежа по летните дни. По-малко са цъфтящите през този сезон, но има и все пак относително богат избор на цъфтящи. Сред тях е и камелията (Camellia japonica).
Тя е храст с лъскави листа, подобни на лимоновите, но имат остри зъбчета по периферията. Родината и е Източна Азия, расте в планинските местности на Япония, а цветовете и приличат на цветовете на розата и затова някои я наричат японска роза. Цъфти продължително време, ако и се осигурят подходящи условия. Първите пъпки се развиват през декември, а последните през април. Баграта им е различна - от червена през розова до белоснежна.
За да ви цъфти, трябва да я настаните край светъл прозорец. Много е светлолюбива, но не обича слънчевите лъчи да падат пряко върху нея. Помещението трябва да е прохладно и да е с нормална въздушна влажност. Софийските апартаменти поради начина на отопление често са много топли, а въздухът в тях е сух. Това може да е една причините за незадоволителния цъфтеж. Ако е топло и сухо, цветните пъпки окапват. Веднъж поставена през есента на определеното й място, не я премествайте и не въртете саксията - цветните пъпки също окапват. Поливайте я редовно. Ако я отглеждате така, ще ви цъфти през цялата зима. Когато през април прецъфти, може да я прехвърлите в по-голяма саксия. Препоръчва се младите 2-4 годишни растения да се прехвърлят всяка година а възрастните – през 3-4 години. Подходящата почвена смеска е чимовка, горска почва от широколистна гора и разложен оборски тор в равни по обем количества. След кратка почивка камелията ще започне да нараства до есента, когато ще заложи и цветните си пъпки.
06.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022