27.02.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2197  |   0  
Кога и как да пресадим божурите
Можем да го направим и през пролетта, но най-подходящият момент е есента и то началото й – месец септември. Това се отнася не само за божура, но и за други многогодишни видове като перуника, астилбе, многогодишни астри, флокс, пиретрум и др. Засадени по това време, тези растения се вкореняват добре до настъпването на студовете, зимуват успешно и напролет безпроблемно започват да се развиват с постепенното затопляне на времето.
Освен от срока, успехът много зависи и от подготовката на почвата. Обработете мястото, на което ще засаждате, на дълбочина 25-30 см или на една права лопата. С тази обработка заровете в почвата по 3-5 кг на квадратен метър добре прегорял оборски тор или компост. Ако почвата е бедна, добавката на 40-50 г суперфосфат и 20-25 г калиев сулфат към органичния тор няма да е излишна.
Божурът, както и другите споменати многогодишни цветя се размножава чрез разделяне а коренището. Очевидно такова е и вашето намерение. Преди да го изровите, отстранете остатъците от надземните части, които са ненужни и само ще ви пречат на работата. Коренището на божура лесно ще разделите с пръсти, но за някои други цветя, като астилбе или флокс ще се наложи употребата на остър нож. Ще предотвратите загниването на оголената тъкан при разкъсването и срязването като я дезинфекцирате. Най-лесно ще постигнете това като потопите коренищата в прах от счукани дървени въглища или дървесна пепел.
22.08.2014 г. / Тонка Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021