27.02.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2269  |   0  
Какво представлява лириопата?
Лириопата (Liriope) или стайното врабчово грозде е некапризно коренищно растение. Съцветията му приличат на врабчово грозде, но са лилави на цвят. Възрастният храст изглежда великолепно, благодарение на своите удължени, поникващи, дълги листа.
Лириопата се нуждае от разсеяна светлина, постоянно поливане, подхранване веднъж на две седмици през периода на вегетацията. Ако не я лишите от тези удоволствия, тя ще ви радва с обилен цъфтеж. След него трябва да махнете прецъфтелите цветове. Размножава се чрез многочислени издънки, които се отделят по време на пресаждането. Сенкоустойчивостта и липсата на капризи са причина лиоропата често да се използва в композиция с други растения и като почвопокривно.
Родът включва 6 вида вечнозелени многогодишни тревисти растния, разпространени в Източна Азия.
Цветната лириопа (Liriopelour spicata Lour) е коренищно тревисто растение. Листата са събрани в прикоренова розетка, дълги са до 40 см, широки 0.8 см, линейни, на върха са закръглени, по края мъхести, тъмнозелени. Цветовете са до 0.5 см в диаметър, събрани в четковидни съцветия на безлистен, често червеникав цветонос с височина до 40 см, светлолилави или светловиолетови, по-рядно бели. Родината е Китай и Виетнам, расте в субтропическите и планинските тропически гори.
Лириопата мускари (Liriopelour muscari Bailey) се отличава от предишния вид главно по по-големите размери на листата й (дължина до 60 см, ширина 1.5 см) и по-високите (до 45 см) цветоноси. Родината е Индия, Япония. Растението се държи при температура 10-14ºС.
Трябва да я настаните на сенчесто място, да поливате умерено, и отчитате показателите за влажността на въздуха.
Почвената смес да е от листовка, чимовка, компост, торф и пясък в равни части.
30.07.2014 г. / Михаил Каменов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021