Градина » Кипарис (купресус)

 Кипарис (купресус)
Cupressus

Истинският кипарис е прекрасно величествено дърво и всеки, който е пътувал из Средиземноморието, се е възхищавал на зелените колони на С. sempervirens. Няколко разновидности, като например С. sempervirens Stricta, може да се намерят в специализираните разсадници, но те трудно понасят суровите зими. Тук са описани по-издръжливите сортове, но кипарисът е по-капризен от близкородствения добре познат хамеципарис. Засадете малък екземпляр, който е бил отгледан в саксия или в контейнер, и не го местете. Не подкастряйте и осигурете здрави подпорки през първите няколко години.

РАЗНООБРАЗИЕ:

С. arizonica

Среден размер:
Височина след 10 г. 2,1 м
Според ботаниците гладкостволестият аризонски кипарис всъщност е С. glabra. Но градинарите продължават да го наричат C. arizonica. Най-често се предлагат сортовете Conica или Pyramidalis - между тях няма разлика. Формата е конусовидна, а листата - синьосиви. Пурпурната кора е ефектна.

С. macrocarpa

Високо:
Височина след 10 г. 4,5 м
Кипарисът Monterey (C. macrocarpa) е бил популярен през 19. век, но сега е заменен от по-издръжливия Leyland. Той издържа на соления въздух в крайбрежните области, но не и подкастрянето, което означава, че не можете да го използвате за жив плет. С годините долните му клони провисват. Не е добър избор.

С. macrocarpa Goldcrest

Среден размер:
Височина след 10 г. 2,4 м
Този култивар на кипариса Monterey е най-подходящият избор. По-издръжлив и по-компактен е от родителя си. Възрастното дърво не надвишава 7,5 м -тясно и конусовидно, открояващо се на фона на зимната градина. Най-забележителното в него са златистожълтите листа. Необходими са ярко слънце и подпорки.

Автор: Любен Василев

Представяме Ви:

Избата е добро място за кореноплодите

Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник...

Моркови за зимнина се сеят сега

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...

Краставиците излизат на двора

Краставицата е топлолюбиво растение, затова семената започнат да поникват при 12°С, а най-добре е да им осигурите 25-30°С. Има много изисквания към водата в почвата. При ниска почвена и въздушна влажн...

Въшки нападат зокума

Зокумите се нападат рядко от болести. От неприятелите обаче много често се срещат щитоносни въшки. Почерняването е именно последица от такова нападение. Въшките се настаняват по кората на стъблото, кл...

Начало