Градина » Непознатите краставици

 Непознатите краставици

Наред с обикновените краставици, които всички ние познаваме, съществуват цяла група рядко срещани разновидности. Те биха представлявали интерес за любителите градинари.

Чайот е картофът на мексиканците

Чайот (мексиканска краставица) е многогодишно тревисто растение от сем. Тиквови. Произхожда от Мексико, там се използва така, както у нас картофите. Всички части на растението могат да се ядат - големите, съдържащи нишесте клубени, незрелите плодове с тегло до 1 кг, семената в тях, а също младите филизи и листа.
Размножава се чрез семена и разсад, който се изнася на постоянно място, когато времето и почвата се затоплят достатъчно. Може да се размножава и вегетативно. За тази цел младите филизи се орязват до самия край на кореновата шийка, вкореняват се в пясък в саксийки и после се пресаждат на постоянно място.
Корените през зимата се покриват с оборски тор, дебел пласт слама или други материали.
Най-вкусни са младите плодове, които се прибират през десетина дни. Пържени, те напомнят тиквичките, а в солен и маринован вид - краставиците.

Красива стена прави ангурията

Ангурия (антилска краставица) има дълги 3-4 м пълзящи стъбла, с нарязани листа, наподобяващи на дините. Плодовете са цилиндрични, малки, с дължина около 8 см и диаметър 4 см, със средно тегло 30-50 г, покрити с меки, месести шипчета. По вкус напомнят обикновените краставици. Младите плодове се мариноват.
Ангурията може да се размножава от семена, предварително накиснати във вода със стайна температура. Но най-добре е първо да се произведе разсад в саксийки.
Изискванията и грижите са същите както при краставиците.
Ангурията се отглежда преди всичко за декоративни цели, защото образува красиви шпалири на слънчевите стени и на балконите. Растението цъфти обилно, а плодовете висят на дълги дръжки.

Трихозантата напомня змия

Трихозанта (змийска краставица) е едногодишно виещо се или пълзящо растение с дължина до 5 м, с пздеми листа и бели цветове. Ллодовете са цилиндрични, дебели 4-5 см и дълги 1,5 м. За храна варени се използват незрелите, зелени плодове с дължина до 10-15 см,

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Какви зеленчуци да сеем между овошките

Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...

Зимното пръскане стартира през януари

Зимното пръскане на овошките се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките и по клонките. При него се унищожават яйцата на червения овощен акар, яйцата на листните въшки, зимуващите л...

Пекан може да се отглежда и у нас

Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...

Гомфрена – царицата на сухите цветя

Много често в градините се отглеждат цветя, които носят радост не само през топлите сезони, но и когато дойде зимата. Това са така наречените сухи цветя, чиито украсни части - венче, прицветници или у...

Начало