Наред с обикновените краставици, които всички ние познаваме, съществуват цяла група рядко срещани разновидности. Те биха представлявали интерес за любителите градинари.
Чайот е картофът на мексиканците
Чайот (мексиканска краставица) е многогодишно тревисто растение от сем. Тиквови. Произхожда от Мексико, там се използва така, както у нас картофите. Всички части на растението могат да се ядат - големите, съдържащи нишесте клубени, незрелите плодове с тегло до 1 кг, семената в тях, а също младите филизи и листа.
Размножава се чрез семена и разсад, който се изнася на постоянно място, когато времето и почвата се затоплят достатъчно. Може да се размножава и вегетативно. За тази цел младите филизи се орязват до самия край на кореновата шийка, вкореняват се в пясък в саксийки и после се пресаждат на постоянно място.
Корените през зимата се покриват с оборски тор, дебел пласт слама или други материали.
Най-вкусни са младите плодове, които се прибират през десетина дни. Пържени, те напомнят тиквичките, а в солен и маринован вид - краставиците.
Красива стена прави ангурията
Ангурия (антилска краставица) има дълги 3-4 м пълзящи стъбла, с нарязани листа, наподобяващи на дините. Плодовете са цилиндрични, малки, с дължина около 8 см и диаметър 4 см, със средно тегло 30-50 г, покрити с меки, месести шипчета. По вкус напомнят обикновените краставици. Младите плодове се мариноват.
Ангурията може да се размножава от семена, предварително накиснати във вода със стайна температура. Но най-добре е първо да се произведе разсад в саксийки.
Изискванията и грижите са същите както при краставиците.
Ангурията се отглежда преди всичко за декоративни цели, защото образува красиви шпалири на слънчевите стени и на балконите. Растението цъфти обилно, а плодовете висят на дълги дръжки.
Трихозантата напомня змия
Трихозанта (змийска краставица) е едногодишно виещо се или пълзящо растение с дължина до 5 м, с пздеми листа и бели цветове. Ллодовете са цилиндрични, дебели 4-5 см и дълги 1,5 м. За храна варени се използват незрелите, зелени плодове с дължина до 10-15 см,
Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...
Динята е топлолюбиво, светлолюбиво и сухоустойчиво растение. Оптималната температура за растежа и развитието й е около 25°С. При температури под 12°С и над 40°С хранителният баланс силно се нарушава и...
Пролетта на миналата година прерязах всички върхове от клоните на плододаващите овощни дръвчета /около 5-6 годишни/, с цел да не израстват много високи. До есента от всички прерязани клони израстнах...
Биологичните особености на кайсията предполагат тя да се отглежда по поречието на Дунав, по Северното Черноморие и в микрорайони с по-топъл климат. Поради омекотяващото влияние върху климата на големи...