Градина » Използвайте зеления камък и като тор

 Използвайте зеления камък и като тор

Зеленият камък е желязосъдържащ тор. Употребява се само на карбонатни почви. Такива са карбонатните черноземи край р. Дунав и Шумен, рендзините в района на Търговище и Преслав, карбонатните и ерозирани смолници в района на Стара Загора, Ямбол и Бургас, ерозираните и плитки канелени горски почви в района на Стара Загора и Санданско - Петричкия район, алувиално-ливадните почви в Пазарджишка и Пловдивска област. На такива почви не се препоръчва създаването на нови трайни насаждения.

Кои се нуждаят от желязо

Най-чувствителни към недостиг на желязо са лозата, ябълката, крушата, сливата, прасковата, а от зеленчуковите култури - зелето, доматите, картофите, царевицата и овесът.
За трайните насаждения торенето със зелен камък се препоръчва да се прави в бразди с дълбочина 20- 25 см, разположени на около един метър от ствола на дървото. След внасянето му се полива обилно. Най- добре е торенето да се извърши рано напролет. За тази цел хлоротичните дървета и главини се маркират предишната година. За трайни насаждения се препоръчва внасянето на 5-10 кг на декар, разпределен на броя на растенията, а за полски култури - 2-3 кг на декар зелен камък, внесен преди дълбоката оран.
За подобряване на желязното хранене на растения, отглеждани на карбонатни почви се препоръчва употребата на физиологично кисели азотни торове като амониев сулфат.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Погрижете се за зеленчуковите семена

В зеленчуковата градина вече е есен. Струва ни се, че основните грижи за зеленчуците вече са приключили. Но не е точно така. Идва времето когато трябва да се захванете със събраните семена. Не е нужн...

Зелени листа в късна есен са знак за тревога

Понякога листата остават по дърветата дори и след като е паднал сняг. Това предизвиква напълно обоснована тревога у градинарите: може би явлението не е безопасно за презимуването на растенията. Наис...

Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...

Скорушата има място в дворната градина

Климатичните условия в нашата страна са много благоприятни за развитието на голям брой диворастящи овощни растения. Някои от тях са родоначалници и много близки до културните видове, като киселицата, ...

Начало