Върховото гниене се среща не само по плодовете на доматите, но и на пипера и патладжана. Болестта засяга зелените плодове. По върховете им в началото се образуват дребни, воднисти петна, а по-късно се разрастват и обхващат по-голямата част от плода. Повредата е оградено от здрава тъкан и засяга кожицата и тънък пласт от месото под нея. Гниенето е сухо, но при заразяване с гъби и бактерии, развиващи се в мъртви тъкани, може да стане мокро.
Заболяването се дължи на нарушен воден режим и недостиг на калций. Това се случва, когато след силен растеж в началния стадий на развитие настъпва дълъг период на засушаване. Обилното азотно торене
и много влага по-късно благоприятстват развитието на заболяването. Слабото усвояване на калция се дължи на високо съдържание на калий, натрий и магнезий в почвения разтвор.
Калцият не се придвижва от по-стари клони към по-млади и временният недостиг може да причини повреди по нарастващите растителни части. При засушаване разтворимите соли от по-долните слоеве се отлагат на повърхността. При дъжд и обилна поливка слизат обратно и се сгъстяват около корена, а така се задържа усвояването на калция.
Ако установите върхово гниене на доматите, пипера или патладжана, може да внесете суперфосфат. Избягвайте обилното наторяване. Напръскайте с 0,5% калциев двухлорид, той се се приема веднага чрез листата.
Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно...
До към средата на юли е желателно да окосите плододавалите ягоди. Не е добре много да се бавите. Листата се премахват на височина 3-4 см над почвената повърхност. Трябва да се работи внимателно, иначе...
Уж е едва средата на лятото, а някои дървета вече обличат есенната си премяна - листата пожълтяват и започват да капят без време. Не, не става дума за по-ранна есен. Има нещо, което не е наред. Тези д...
Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...