Градина » Бодливо грозде (цариградско грозде)

 Бодливо грозде (цариградско грозде)

Бодливото грозде е известно още с името немско или цариградско грозде. В нашата страна се отглежда предимно от любителите овощари. Плодовете на бодливото грозде по съдържание на витамини отстъпват само на касиса. Те съдържат много минерални соли и други вещества и са много полезни при някои стомашно-чревни заболявания, анемии, бъбречни болести и др. Захарозата в плодовете е в по-голямо количество, в сравнение с другите ягодоплодни култури, плодовете на бодливото грозде са най-калорични.
Цветът на плодовете може да е различен при различните сортове - червен, червеновиолетов, зелен, жълт и белезникав.
Плодовете на това растение могат да се използват за преработка в различна степен на зрялост. Издържат добре на транспорт и могат да се съхраняват 7-8 дни. Наличието на бодли затруднява до известна степен беритбата. Зреят от средата на юни до края на юли.
Бодливото грозде е многогодишен храст, образуван от различни по възраст стъбла. Височината е в зависимост от сорта и почвено-климатичните условия и достига от 0,50 до 1,5 метра. Кореновата система е по-добре развита в сравнение с касиса. Продължителността на живота е около 20-30 години, но след 10-15 години добивите и качествата на плодовете силно намаляват. Подобно на френското грозде и при бодливото плододаването е най-добро върху младите стъбла до 4-5 годишна възраст. Това налага редовно да се премахват застарелите стъбла и да се подменят с нови, които ежегодно израстват от основата на храста и от подземното стъбло.
Бодливото грозде е по-слабо студоустойчиво от касиса и през зимата издържа най-много до минус 28°С, а когато не е добре запасено измръзва и при минус 24-25°С. Не понася екстремните летни горещини и засушавания, но е сравнително по-сухоустойчиво от касиса. По отношение на почвите не е много взискателно, но най-подходящи са по-леките почви, добре запасенис хранителни вещества, със средно кисела до алкална рекация. Не бива да се отглежда на открити и ветровити места и в ниските затворени котловини, където има възможност от измръзване.
Размножаването със зрели и зелени резници е доста трудно и затова се прилага вкореняването на хоризонтални или вертикални отводи. Когато насаждението ще се изкоренява, размножаването може да стане и чрез разделяне на храста.
Засаждането е най-добре да се извърши през есента и по изключение рано напролет. Подходящите разстояния на засаждане в дворните места са 0,8-1 м в реда и 1,5-2 м между редовете.
Резитбата е едно от най-важните мероприятия при отглеждането на бодливото грозде. До към шестата - седмата година се извършва резитба за формиране на храста, като всяка година се оставят по 3-4 нови издънки и при окончателното му изграждане трябва да има 18-20 разновъзрастни стъбла. По-нататък при резитбите за плододаване всяка година се премахват сухите счупените, полегналите и най-старите стъбла и се оставят нови техни заместници.
У нас са разпространени 4-5 сорта бодливо грозде, които се самоопрашват. В градината може да се засажда и само един сорт. Когато има повече сортове, опрашването и оплождането е по-ефективно.

Автор: проф.Цоло Михайлов

Представяме Ви:

Акалифата цъфти през цялата година

Акалифата (Acalypha) е от цветята, които грабват от пръв поглед. Родът е многочислен и включва около 450 вида от семейство Млечки. Всичките произхождат от тропиците на Индия и Полинезия. Най-популярна...

Как да разпознаем болната фиданка

Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...

Парафин опазва гергините

Клубените на гергините можете да съхранявате до пролетта в пясък или покрити с парафин. В последния случай на водна баня се стопяват парафинови свещи. Температурата на втечнения парафин, в който ще бъ...

Покрийте марулите с полиетилен

Зимуващите марули и главести салати презимуват на открито най-добре във фаза розетка с 8-10 листа. При по-ниски температури лехите се покриват с полиетиленови тунели или парникови рамки, за да се уско...

Начало