Градина » Смокиня в саксия?

 Смокиня в саксия?

Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е. За родина на смокинята се приема Средиземноморската област. От незапомнени времена се отглежда в Сирия и Афганистан. Знае се, че е пренесена от Европа в Северна Америка през 1579 г. Около 200 години по-късно тя е шлагерът в Калифорния, където с нея се провежда интензивна селекционна работа.

Оплождат се от насекомо

Кореновата система на смокинята е много мощна, гъсто разклонена. От нея излизат много издънки. Най-често растенията се оформят като високи и широко разперени храсти и рядко като дървета, които достигат 10 м височина. Листата са на дръжки, дълги над 20 см. Те са красиво длановидно насечени на 3-5 дяла, тъмнозелени, със синкав оттенък. Плодните пъпки са разположени в пазвите на листата.
Цветовете биват женски, наричани “фиги” и мъжки - наричани “капрофиги”. Мъжките произвеждат само прашец. Съплодията им не се ядат. Женските цветове са изключително дребни. Те са разположени върху вътрешната месеста част на съцветието. В едно такова цветно гнездо има стотици цветове. На върха му има малко отворче, покрито с фини косъмчета. За да се извърши тайнството по опрашването, цветове трябва да бъдат посетени през това отворче от насекомото, наречено бластофага. То живее в мъжките съплодия и при излизането от тях е покрито с прашец, който пренася върху женските цветове.
Съплодията, които се получават след опрашването са плодовете, които са крушовидни и сочни. В тях се намират дребни семенца, колкото са били оплодените цветове. В зависимост от сорта едрината им е различна, а баграта е жълтеникава, виолетово-кафява или синкава.
Смокинята не е взискателна към почвите, стига да са богати на хранителни вещества. В температурно отношение обаче проявяват склонност да се развиват и плододават изобилно в райони с мек климат. Смокинята образува много издънки. За да получите нови екземпляри отделяйте добре вкоренени издънки и ги засаждайте отделно.

В саксия

В Европа смокинята се отглежда и в саксии. Използват се слабо растящи сортове. Трябва да се осигури съд с голяма вместимост. През няколко години те се прехвърлят в по-голям. Почвената смес трябва да е богата на хранителни вещества. Съставя се от градинска почва, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:1:1.
За да предизвикате разклоняване на короната, през юли прекършете връхчето на двугодишните растения. Така смокинята ще е по-ниска, с много клонки, които ще ги красят с листа и плодове. Тъй като растенията са топлолюбиви, ще трябва да внасяте саксиите в защитени от студа помещения. През лятото обаче, най-добре е те да са на открит балкон или на тераса. През ноември листата на смокинята опадат, а още в края на декември започват да се появяват новите. Интересно е да се знае, че повечето стайни сортове оформят плодовете без да е нужно оплождане.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Започнете зазимяването на хортензията

Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намалява...

Как да ускорите растежа на отделните клонки

Случва се при формирането на коронките на дръвчета да я няма клонката на нужното ви място или ако я има, тя да е по слаба от друга, която расте, където не ви трябва. В такъв случай може да си послужит...

Погрижете се за оранжерийните краставици

Ако в оранжерията въздушната температура падне под 15°С, краставиците не образуват плодо-даващи органи. Захладнее ли под 7-8° С, спира изцяло развитието. Много е важно да не допускате резки колебания,...

Позатопли се, засаждайте летния чесън

Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега оста...

Начало