Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използват листата на растението, то за лечебни цели се събират зрелите плодове в някои случаи, а в други цялата част, растяща над земята, в свежо състояние.
С най-голяма популярност копърът се употребява при стомашно неразположение и газове. Съдържащите се в плодовете му съставки повишават производството на стомашен сок, което води до засилване на перисталтиката на червата и премахване на неприятните газове.
Освен това, копърът се използва и като ефективно средство за справяне с безсънието. Не трябва да се пренебрегват и неговите защитни качества, посредством които той успешно се справя със свободните радикали и канцерогени, причинители на сериозни здравословни проблеми.
Добре известно е, че копърът има силно антибактериално действие, което не позволява развитието на вътрешни за организма инфекции и възпаления. Той оказва възпиращ ефект и по отношение на намаляване на плътността на костите. Именно защото е основен източник на калций, той е горещо препоръчван след настъпването на менопауза при жените, както и при появата на редица заболявания, сред които е и ревматоиден артрит.
В народната медицина растението се използва при заболявания, засягащи жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Настойка от стръкове се прави, когато налице е затруднено уриниране, съпътствано от болки и неразположение.
Какво ли не сме готови да направим, за да убием апетита - от гълтането на различни (често съмнителни) хапчета до хирургични операции, които намаляват обема на стомаха... А има много по-лесен начин. Пр...
Никой не иска и да знае мнението ви по жизненоважни въпроси. В същото време баналните разсъждения на невзрачната колежка се посрещат с интерес. Явно се налага да придадете на аргументите си повече убе...
Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...
Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...