Прoдукти:
• 500 г джолан (предварително сварен)
• 250 г шарена сланина
• 300 г наденица
• 2 ч.ч. зрял фасул
• 3 глави лук
• 1 връзка магданоз
• 10-12 скилидки чесън
• 2-3 с.л. доматено пюре
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Накисваме фасула в студена вода от вечерта. На другия ден леко го сваряваме и му изсипваме водата. Прецеждаме бульона, в който е врял джолана и разреждаме с топла вода.
Слагаме джолана и боба в гювеч и заливаме с бульона. Прибавяме нарязаната на парчета сланина, наденицата, ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън, размитото във вода доматено пюре, ситно нарязания магданоз и сол.
Захлупваме глинения съд с капака и запечатваме с тесто. Печем ястието във фурната до готовност.
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...