Кулинарни рецепти » Градинарски гювеч

 Градинарски гювеч

Продукти:

• 1 тиквичка
• 1 патладжан
• 1 к.ч. грах
• 1 ч.ч. нарязан зелен фасул
• 3 чушки
• 4 картофа
• 1 парче прясно зеле
• 2 глави лук
• 1 ч.ч. бамя (почистена от дръжките)
• 3 домата
• 1 к.ч. олио
• 3 яйца
• 1 ч.л. червен пипер
• 2 с.л. ситно нарязан магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме и го оставяме в наклонен съд да се отцежда. Нарязваме чушката на кръгчета, зелето - на ивички, а тиквичката и картофите - на кубчета.

Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в 3 с.л. олио. Щом омекне, го прехвърляме в глинен гювеч.

В същата мазнина задушаваме патладжана и тиквичките, след което ги сипваме в гювеча. После доливаме олио, сипваме малко вода и задушаваме зеления фасул и граха. По-нататък последователно задушаваме чушките, зелето, картофите и бамята, като периодично доливаме по малко олио.

Щом задушим всички зеленчуци и ги прехвърлим в гювеча, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Захлупваме, слагаме гювеча в студена фурна и постепенно загряване. Печем 2 часа в слаба фурна.

Накрая нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати, заливаме с разбитите яйца, поръсваме с наситнения магданоз и държим гювеча още десетина минути в изключена фурна.

Автор: Невена Кръстева

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Начало