Продукти:
• 1 кг брашно
• 200 г маргарин
• 3/4 ч.ч. вода
• 2 ч.л. сол
За плънката:
• 5 глави стар лук
• 3-4 с.л. олио
• 1 връзка пресен лук
• 1 ч.л. бял или черен пипер
• 1 ч.л. лют червен пипер
• 1 ч.л. сладък червен пипер
• 1 с. л. брашно
• 2-3 с.л. доматено пюре
• 1 кг кайма
• 3 твърдо сварени яйца
• 100 г зелени маслини
• 1 сурово яйце
• риган, сол
Начин на приготвяне:
Сипваме брашното в купа, правим кладенче и слагаме маргарина. Размесваме добре. Постепенно добавяме водата и солта, като продължаваме да месим до получаване на меко тесто. Оставяме тестото на стайна температура, покрито с кърпа.
Нарязваме стария лук на ситно, а пресния – на кръгчета. Запържваме ги в сгорещеното олио заедно с ригана и трите вида пипер.
Щом поомекнат, последователно прибавяме доматеното пюре и каймата, нарязаните варени яйца и нарязаните маслини. Накрая посоляваме, разбъркваме и отстраняваме от огъня.
Разточваме тестото с дебелина 2-3 мм. С помощта на чаша с диаметър на отвора 12 см изрязваме кръгове. В центъра на всеки кръг слагаме от приготвената плънка, сгъваме на две като соленка и притискаме с пръсти.
Нареждаме соленките в намазнена тава, намазваме ги със суровото яйце и печем 10-15 минути във фурна, загрята до 200 градуса.
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...