Продукти:
• 8 яйца
• 16 с.л. счукани орехи
• 8 с.л. захар
• 1 к.л. бакпулвер
• 1 с.л. какао
За крема:
• 500 мл прясно мляко
• 3 с.л. брашно
• 250 г захар
• 1 ванилия
• 200 г краве масло
• 1/2 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер на пяна жълтъците и захарта. Прибавяме орехите и какаото. Разбиваме белтъците на сняг и лъжица по лъжица ги избъркваме в яйчената смес /тази операция се прави с дървена шпатула и много леко, за да не спаднат белтъците/.
Намазваме с масло и наръсваме с брашно формата, в която ще печем. Изливаме сместта и печем в предварително загрята умерена фурна. Изстиналия блат режем на две части напречно с конец.
Правим два крема: единия от млякото, брашното и захарта, а другия – от добре разбитото с пудрата захар брашно. Като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, сипваме този крем в яйчния.
Двете половинки на блата сиропираме с лек сироп от вода и захар или с прясно мляко, слепваме с пласт крем и отвън намазваме тортата също с крем. Гарнираме по желание.
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...