Продукти за блатовете:
• 10 яйца
• 250 г пудра захар
• 250 г бадемови ядки
• 100 г шоколад
• 100 г брашно
• разтопено масло за ръсене
За първия крем:
• 2 яйца
• 70 г брашно
• 150 г кристална захар
• 500 мл прясно мляко
• 1 ванилия
За втория крем:
• 200 г краве масло
• 150 г пудра захар
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• 250 г разбита сметана
Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с пудра захар, докато побелеят. Отделно разбиваме белтъците и ги съединяваме с жълтъците. С леко бъркане прибавяме смлените бадемови ядки, брашното и шоколада, разтопен на пара. Не смесваме с шоколада докрай, а оставяме тук-там бели ивици. Така тортеното тесто става по-интересно. Изсипваме получената смес в намаслена и набрашнена форма. Изпичаме в умерена фурна и разрязваме на два блата.
Към разбитите жълтъци за крема прибавяме пресятото брашно, захарта и малко от хладното мляко. Получаваме кашичка, която разреждаме с останалото кипящо мляко. Кипваме на огъня и бъркаме. Разстиламе крема върху единия блат и покриваме с другия.
Разбиваме маслото за втория крем заедно със захарта. Когато сместа побелее, поръсваме какаото и ванилията. С получения крем намазваме тортата отгоре и отстрани. Гарнираме я с разбитата сметана.
Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...
Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...