Продукти:
• 1 кг добре узрели домати
• 1 връзка магданоз
• 2-3 скилидки чесън
• половин морков
• 1 с.л. краве масло или 1 к.ч. олио
• 2 глави лук
• 1 ч.л. брашно
• половин дафинов лист
• 1 ч.ч. горещ бульон или 1 к.ч. вряла вода
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Топваме доматите в гореща вода, обелваме кожицата им, срязваме ги на четири, почистваме семенната част и ги накълцваме много ситно. Измиваме магданоза и също го нарязваме на ситно. Счукваме чесъна, а морковите настъргваме.
Сгорещяваме маслото и сипваме в него много ситно нарязания лук и моркова. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Прибавяме доматите, магданоза, чесъна, сол, черен пипер и накрая - дафиновия лист. Разбъркваме всичко много добре, похлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън. Сипваме постепенно доматите и варим бульона до пълното им стопяване.
Прекарваме готовия сос през сито. Поднасяме го горещ към пържоли, пържени кюфтета и др.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...