Кулинарни рецепти » Портокалов сладкиш

 Портокалов сладкиш

Продукти:

• 1 пакет бутер тесто
• 4 жълтъка и 2 белтъка
• 4 портокала
• 525 г пудра захар
• 1 пакетче ванилия
• 2 с.л. брашно
• 250 мл прясно мляко
• 3 с.л. конфитюр по избор

Начин на приготвяне:

Възвираме 400 г захар с 400 мл вода. Измиваме 2 портокала, отдолу и отгоре им изрязваме капачета и ги разделяме на резенчета с дебелина 3-4 мм. Слагаме ги в сиропа и ги оставяме в него 10 мин. на слаб огън.

Загряваме фурната на 210°С, разстиламе тестото в кръгла тавичка, като правим бордче по стените й, намазваме ги с жълтък. Надупчваме тестото с вилица, покриваме го с хартия за печене и поръсваме боб, за да не се издува тестото. Печем 25 мин.

Разбиваме 3 жълтъка с ванилията и 25 г захар. Щом побелеят, прибавяме брашното. Сипваме топлото мляко, като бъркаме непрекъснато. Пресипваме в тенджера и сгъстяваме на тих огън като бъркаме. Прибавяме в крема настърганата кора на 1 портокал и го оставяме да изстине.

Разбиваме белтъците на гъст сняг. Правим на умерен котлон сироп от останалата захар и 4 лъжички вода. Сипваме този сироп в разбитите белтъци постепенно и бъркаме в продължение на 3 мин. Смесваме така получения крем с другия и го разстиламе върху тестото.

Украсяваме с добре отцедените резенчета портокал. Разтопяваме конфитюра на слаб огън с лъжичка вода, прецеждаме го и го разливаме върху портокаловите филийки. Сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Динени мъфини

Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало