Продукти:
• 1 кг брашно
• 1 кубче /около 25 г/ мая за хляб
• 1 с.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 1 с.л. оцет
• 1 с.л. олио
За плънката:
• 500 г зелен фасул
• 1 кг лук
• босилек, чубрица
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да шупне. После от брашното, маята, захарта, солта, олиото, оцета и хладка вода омесваме меко тесто, което оставяме да втасва около 1 час.
Почистваме фасула, нарязваме го на парченца дълги около 2 см и го попарваме във вряща вода. Нарязваме лука на едро и го пържим в сгорещеното олио, докато омекне. Отстраняваме тигана от огъня, прибавяме фасула и подправките и разбъркваме.
Разделяме тестото на по-голяма и по-малка топка. От по-голямата топка разточваме кора, която разстиламе в намаслена тавичка, така че да образува около 1 см ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втора кора, разточена от останалото тесто и прищипваме краищата на двете кори.
Набождаме баницата с вилица, намазваме с разбитото яйце и печем около 45 мин в умерено загрята фурна. Напръскваме лучника с вода, веднага след като го извадим от фурната, и го покриваме с кърпа, за да се задуши.
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...