Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г зелен грах
• 200 г дребна юфка /или кускус/
• 4-5 глави лук
• 60 г краве масло
• 2 с.л. олио
• 1-2 домата
• 150 г бекон
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и прибавяме олиото, бекона, нарязан на малки парченца, и ситно нарязания лук. Запържваме всичко на тих огън.
Обелваме и настъргваме доматите, след което ги задушаваме с малко мазнина. Прибавяме ги към запържените продукти заедно с граха, сипваме малко хладка вода и рязко засилваме огъня. Щом заври, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намаляме огъня. Захлупваме и варим на слаб огън, докато грахът уври добре.
В друг съд сваряваме юфката в 1 л подсолена вода, отцеждаме я и я сипваме при останалите продукти. Прибавяме водата, в която сме варили юфката, поръсваме със ситно нарязан магданоз и оставяме супата да престои 10 мин. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...